Logga in
Skoladministration

Inför foto - förskola

Namnlistor
Då alla föräldrar tilldelas en unik kod efter att deras barn blivit fotograferade för att få tillgång till deras bilder, behöver vi få in namnlistor från er senast 3 veckor före fotograferingen. Namnlistorna kan utformas på två olika sätt:

Alternativ 1:
Förskolan laddar upp namnlistor till oss med barnets för- och efternamn, adress och ev. mobilnummer indelat avdelningsvis.
Collage skickar sedan ut bildkoden för att kunna se och beställa barnens bilder direkt till föräldrarna ca 1-2 veckor efter fotograferingen.

Alternativ 2:
Förskolan laddar upp namnlistor till oss med barnets för- och efternamn indelat avdelningsvis.
Collage skickar sedan ut bildkoden för att kunna se och beställa barnens bilder till er på förskolan ca 1-2 veckor efter fotografering. Sedan får ni dela ut dessa till föräldrarna.


Ladda upp namnlistor till oss senast 3 veckor före fotograferingen på www.collagefoto.se/skoladministration.  Vi är då tacksamma om vi kan få dessa listor i en textfil t.ex. Excel eller Word-fil. Har ni inte möjlighet till detta är det även okej att skicka listorna via post till Collage Foto AB, Adolfsbergsv. 14b, 702 27 Örebro.
Ni behöver inte informera oss innan om vilket av alternativen ni väljer utan det baserar vi sedan på vilka namnlistor vi får in.

Information inför fotografering:
Någon dag innan fotograferingen kommer fotografen att kontakta er för att presentera sig och informera om när han/hon kommer. Fotografern brukar dyka upp ca 45 min. innan utsatt fototid för att sätta upp sin utrustning eftersom det är väldigt viktigt att fotograferingen kommer igång i tid.

Fotograferingen tar ungefär 1 timma per avdelning/grupp för en gruppbild samt ca 20 barns porträtt.

Att tänka på inför fotografering
Fotograferingen går extra snabbt och smidigt om vi alla hjälps åt så alla barn ska vara lämnade före utsatt tid.
Oftast blir det bäst om man fotar avdelningarna med de yngsta barnen först. Vi börjar alltid med gruppbilden och går sedan över till enskilda bilder på en gång innan nästa avdelning. Det är oftast smidigast om fröken följer med in med ca 4 barn i taget. Då kan barnen vänja sig lite vid situationen ifall barnet är rädd eller osäker.

Lokalen
Innan fotografen kommer är det bra om ni kan förbereda ett utrymme där fotograferingen kan äga rum. Lokalen bör vara så stor som möjligt eftersom det till gruppbilden krävs plats för många barn samt blixtar, kamera m.m.

Gruppbilden
Om ni har en bestämd plats där vi ska fotografera gruppbilden är det bra om ni funderar över hur väggen bakom ser ut. Några fina teckningar kan bli fint på en kal vägg. Tänk dock på att inte sätta upp laminerade bilder då blixten slår i dessa och bildar blänk. Kanske kan det även vara bra att städa upp i ev. hyllor som finns på väggen. Detta är bara tips som man kan använda om man vill. Om det är så att ni inte har någon bra vägg har fotografen alltid med sig en bakgrundsfond som ni kan fota emot. Säg bara till fotografen att ni önskar bakgrundsfond så fixar hon/han detta.

Elever med skyddad identitet
Det är viktigt att fotografen meddelas om det finns elever med skyddad identitet och i vilka avdelningar dessa går samt vad som gäller för dessa elever.

Om det är något ni undrar över så är ni välkomna att höra av er till oss!
Collage Foto
Telefon: 019 611 10 30
info@collagefoto.se